Å skrive en god CV er et essensielt skritt i jobbsøkeprosessen, særlig for yngre arbeidstakere som kanskje ikke har mye erfaring med jobbskifte. En velstrukturert og gjennomtenkt CV kan være nøkkelen til å få drømmejobben. I denne artikkelen vil vi gi deg seks viktige tips for å lage en CV som ikke bare presenterer deg og dine ferdigheter på best mulig måte, men også skiller seg ut i mengden.

1. Forstå formålet med skrive CV

I tillegg til å vise frem dine tidligere jobber og utdanning, bør en CV også markedsføre deg selv og dine unike ferdigheter. Det er viktig å tilpasse CV-en til hver enkelt stilling ved å fokusere på hvordan dine egenskaper passer med jobbkravene. Dette viser potensielle arbeidsgivere at du har forstått hva de ser etter og at du har en seriøs interesse for stillingen. For ytterligere innsikt om dette temaet, kan du lese denne artikkelen om hvordan skrive en CV for en jobb i 2024.

2. Tydelig og strukturert layout

En klar og oversiktlig layout er avgjørende for en god CV. Bruk lettleste skrifttyper som Arial eller Helvetica, og hold avsnittene korte og tydelige. Bruk punktlister for å fremheve nøkkelferdigheter og oppnåelser. Dette gjør CV-en mer tiltalende og leservennlig. Det kan være nyttig å vite at mange rekrutteringsselskaper har automatiske systemer som leser CV-ene. Da er det ekstra viktig med struktur. For mer detaljert informasjon og eksempler på hvordan strukturere CV-en din, sjekk ut Psychometric Success’ guide til å skrive en perfekt CV.

3. Fremhev dine sterkeste egenskaper:

Velg ut og fremhev ferdigheter og erfaringer som er mest relevante for jobben du søker på. Det kan være fristende å liste opp alt du har gjort, men det er viktigere å fokusere på kvalitet fremfor kvantitet. Bruk spesifikke eksempler for å illustrere dine prestasjoner og hvordan du har anvendt dine ferdigheter i praksis.

Det er viktig å være konkret når du fremhever dine styrker. Istedenfor å si at du er «en god kommunikator,» gi et eksempel på en situasjon der dine kommunikasjonsevner gjorde en forskjell. Kanskje du løste en konflikt eller ledet et prosjekt til suksess. Dette gir arbeidsgivere et klart bilde av hva du kan bringe til bordet.

4. Inkluder personlige prosjekter eller frivillig arbeid

Hvis du har begrenset profesjonell erfaring, kan frivillig arbeid eller personlige prosjekter være en utmerket måte å vise dine ferdigheter og engasjement på. Dette viser initiativ og kan gi en indikasjon på dine interesser og verdier, noe som kan være attraktivt for potensielle arbeidsgivere.

Selv om personlige prosjekter og frivillig arbeid kanskje ikke direkte relaterer seg til jobben du søker, viser de viktige egenskaper som initiativ, engasjement og evnen til å arbeide selvstendig. For eksempel, hvis du har bygget din egen nettside, organisert en veldedighetsevent, eller ledet en frivillig gruppe, er dette gode eksempler å inkludere. Disse erfaringene kan ofte gi verdifulle samtaleemner under jobbintervjuer.

5. Optimaliser for søkemotorer (SEO)

Mange bedrifter bruker som tidligere nevnt søknadsbehandlingssystemer (ATS-systemer) som skanner CV-er for relevante søkeord. Forsikre deg om at din CV inneholder nøkkelord som er relevante for jobben du søker på. Dette øker sjansen for at din CV blir lagt merke til. 

For å finne de mest relevante søkeordene, se nøye gjennom jobbeskrivelsen og merk deg de ferdighetene og erfaringene som blir fremhevet. Integrer disse søkeordene naturlig i din CV. For eksempel, hvis jobben krever «prosjektledelse,» sørg for at denne frasen er inkludert i din beskrivelse av relevante erfaringer.

6. Fortsett å utvikle og tilpasse CV-en

En CV er et levende dokument som bør oppdateres og tilpasses regelmessig. Som du utvikler nye ferdigheter, fullfører nye prosjekter, eller får ny erfaring, sørg for å inkludere dette i CV-en din. For tips om å holde CV-en oppdatert og relevant, se Randstads guide: Hvordan bli en bedre jobbsøker i 2024.

Ettersom din karriere utvikler seg, vil også din CV. Det er viktig å reflektere over dine erfaringer og kontinuerlig vurdere hva som kan være relevant for de typer roller du søker. Husk at eldre erfaringer kan bli mindre relevante over tid, så det kan være

Trenger du flere eksempler på CV-maler, se mer her

Å skrive en god CV kan virke overveldende, spesielt hvis du er ny i jobbmarkedet. Men med disse tipsene kan du lage en CV som ikke bare reflekterer dine ferdigheter og erfaringer, men også hjelper deg med å skille deg ut. En god CV er ditt første skritt mot din neste store mulighet.

Med disse tipsene i tankene, er du godt rustet til å lage en CV som fanger oppmerksomheten til potensielle arbeidsgivere. Husk at en god CV ikke bare viser hva du har gjort, men også hvem du er som profesjonell. Vær autentisk, vær tydelig, og mest av alt, vær stolt av dine prestasjoner og erfaringer. Lykke til med jobbsøkingen!