Du er kanskje nervøs foran jobbintervjuet? Det burde arbeidsgiveren være også. I dagens stillingsmarked har de minst like mye å tape som deg. Det er ikke lengre slik at hundrevis av kandidater søker på de ledige jobbene, så dermed må også de som ansetter forsøke å overbevise deg om at de er den rette.

Tidligere hadde man kanskje følelsen av å måtte gå til et jobbintervju med lua i hånda. Nå er situasjonen endret ganske kraftig, spesielt innen enkelte fagretninger. Husk at du også har valgmuligheter, og at det er viktig å trives på jobben. Det er derfor absolutt på sin plass å stille spørsmål i intervjuet. Det kan likevel være greit å ha tenkt gjennom disse på forhånd. 

Ved å være åpen og nysgjerrig viser du samtidig at du er engasjert og motivert, og dette oppleves som regel som positivt. Husk samtidig at du ikke må ta over intervjuet, så la arbeidsgiver få snakke, men spør gjerne om det er greit at du stiller spørsmål underveis. Nedenfor gir vi deg noen tips om spørsmål som kan hjelpe deg med å avdekke hvordan jobben og selskapet egentlig er. 

hvordan vil du beskrive arbeidsmiljøet? 

Arbeidsmiljø er vanskelig å beskrive i en stillingsannonse. Kanskje de har skrevet noe om “godt arbeidsmiljø”, men skal du bli overbevist bør de kunne fortelle deg noe mer enn dette. Et godt tips når det gjelder arbeidsmiljøet er å følge selskapet på sosiale medier. Her er de ofte litt mer uformelle, slik at det kan gi deg en følelse med hvordan det er å jobbe der. Er du fortsatt ikke overbevist, så still spørsmål rundt dette på jobbintervjuet. Hvordan er det egentlig å jobbe der? Hva gjør arbeidsgiver for å bygge et godt arbeidsmiljø? Trives de ansatte? Hvorfor ikke spørre intervjueren hvordan han trives, dersom dette er en av de egne ansatte og ikke en innleid rekrutterer?

hvilke verdier har selskapet, og på hvilke måte viser dere dette i det daglige?

Her bør ikke arbeidsgiver nøle. Dette skal de kunne fortelle deg på rams. I tillegg skal de kunne forklare hva verdiene betyr for selskapet, og hvordan det gir seg utslag i alt de gjør. Verdiene bør gjenspeile selve grunnlaget for selskapet, og dermed også være noe du kan gjenkjenne deg i. 

hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

I stillingsannonsen er ofte arbeidsoppgavene beskrevet punktvis, men det står ikke noe om forholdet mellom disse. Tar alle oppgavene like mye tid? Er det noen oppgaver som arbeidsgiver ser på som mer sentral enn de andre? Har du kompetanse utover det som står beskrevet? Er det noe du kan få nytte av, eller er innholdet i jobben gitt? Det kan kanskje også være en anledning til å snakke litt om din sterke sider knyttet til oppgavene du synes er ekstra spennende. 

er det utviklingsmuligheter i stillingen, og hva er eventuelt disse?

De fleste av oss er på en eller annen måte opptatt av vår egen karriere, og har kanskje satt oss noen mål vi ønsker å oppnå. For at du skal bli sikker i din sak kan det være greit å vite om du kommer til en stilling som er ferdig utformet, eller om det er muligheter for utvikling og læring. Kanskje det er mulig å få ekstra kurs eller opplæring som kan være nyttig for deg? 

hvem kommer jeg til å jobbe sammen med?

I de fleste jobber er man avhengig av et team, så det er alltid nyttig å vite så mye som mulig om hvordan dette er satt sammen. Du får som regel møte nærmeste leder i et jobbintervju, men hva med de andre du kommer til å tilbringe arbeidsdagene sammen med? Noen selskaper har til og med uforpliktende møter med teamet som en del av ansettelsesprosessen. Selv om det fortsatt ikke er vanlig for flertallet kan det være nyttig med en kort beskrivelse av de potensielle nye arbeidskollegaene dine. 

er det noe ved CV-en eller søknaden min som gjør at dere tenker jeg ikke er den ideelle kandidaten for jobben?

Tiden går fort i et intervju. Det er mye som skal dekkes, og man er kanskje litt spent og nervøs. Derfor kan det være greit å spørre om dette avslutningsvis. Ofte er det ting vi ikke har tenkt på, eller rett og slett ikke har klart å presentere tydelig nok, så da kan svaret til arbeidsgiver være en god mulighet til å få klarhet i dette. Noen ganger kan det være kompetanse du rett og slett ikke har, men da kan det også være en god mulighet til å fortelle noe om at du er lærevillig og innstilt på å utvikle deg innenfor de feltene du mener du har potensiale. Svaret fra rekrutterer gir deg kanskje også en indikasjon på hvordan du ligger an i prosessen. 

Dersom du fortsatt er usikker anbefaler vi deg å se på alle våre ledige stillinger. Kanskje du finner noe som passer bedre der? Alternativt kan du også registrere en CV hos Randstad, så har du tatt første steg på veien til en jobb du trives med.