I følge forskning tar det kun sju sekunder for en person å danne seg et førsteinntrykk. På sju sekunder har de menneskene du møter dannet seg en oppfatning av hvem du er. Enten du møter nye venner, klassekamerater eller kolleger, er de første øyeblikkene av en interaksjon kritiske.

Hvis du er jobbsøker i 2024, kan bevissthet rundt hvordan du skaper et positivt førsteinntrykk, forbedre sjansene dine for å bli ansatt. Potensielle arbeidsgivere kan ha blitt kjent med deg på papiret gjennom en superfin søknad eller CV. Nå er det på tide å gjøre det bra på intervjuet!

For mange kan dette være en overveldende prosess. Derfor håper vi disse rådene kan hjelpe deg med å få vist fram de beste sidene av deg selv, slik at du står fram som en fremragende kandidat til stillingen. Skal du intervjues på video i stedet for fysisk? I så fall gjelder alle rådene på samme måte. 

husk dette før videointervjuet

vær forberedt

Før intervjuet, er det viktig å lære så mye som mulig om den potensielle arbeidsgiveren. Å ha en god forståelse av hva organisasjonen gjør, hva de verdsetter, og stillingens spesifikke behov, vil vise de som ansetter at du har gjort hjemmeleksene dine. Noen av disse opplysningene vil du enkelt kunne finne i den opprinnelige stillingsannonsen. Sørg for å merke deg eventuelle spesifikke egenskaper eller ferdigheter arbeidsgiveren leter etter, og tenk på hvordan du fyller disse kravene.

Finn ut mer ved å søke på nett. En bedrifts nettside vil vanligvis inneholde informasjon om organisasjonens historie, samt dens misjon og visjon. Skriv ned noen nøkkelpunkter som kan være relevant å nevne under intervjuet. Arbeidsgivere imponeres når kandidater viser at de har genuin interesse for hva bedriften gjør og hvordan de gjør det.

Du kan også lære om arbeidsmiljøet og de ansatte fra sosiale medier. Bedriftene er ofte mer uformelle i kommunikasjonen på en  Instagram- eller Facebook-profil. Det finnes også andre plattformer som kan utfylle forståelsen av bedriftens kultur og daglige arbeidsmiljø. LinkedIn er også en super kanal. Har du kanskje noen av de ansatte i nettverket ditt allerede? Dette kan være en fin mulighet til å ta kontakt for å stille noen ekstra spørsmål om miljø og kultur. 

kjenn CV-en din

Dette er kanskje en selvfølge, men vær forberedt på detaljerte spørsmål rundt bakgrunnen din. Under intervjuet vil du diskutere detaljene i søknaden eller CV-en din. Vær klar til å utdype erfaringer og ferdigheter du har ført opp. Vær spesifikk. Prøv å dele relevante historier og eksempler når det er mulig. Hvis du har inkludert informasjon om en spesiell ferdighet du besitter, bruk intervjuet til å snakke om hvordan du har vist den ferdigheten på jobben, i klasserommet eller i dagliglivet.

For eksempel, hvis CV-en din sier at du er en lagspiller, gi et eksempel på en gang du samarbeidet godt med andre. Hvis CV-en din nevner organisatoriske ferdigheter, forklar hvordan du holder orden. Tenk på CV-en din som et utgangspunkt for å diskutere alt som gjør deg unik og klar til å påta deg rollen.

Disse egenskapene verdsetter arbeidsgiverne høyt

hva du skal si under et intervjuet

Et intervju er din sjanse til å presentere dine styrker. Å vise din beste side handler om å fremheve det som gjør deg spesiell og demonstrere dine verdifulle ferdigheter. Dette er essensielt når du intervjuer for en ny jobb og for å danne et godt førsteinntrykk.

Her er en kort liste over ting du kan å nevne:

 • Vis hvordan du jobber.
 • Kommer du på jobb i tide?
 • Har du øye for detaljer?
 • Kan du gjøre flere ting samtidig?
 • Er du organisert?

Å adressere disse evnene vil belyse alt du har å tilføre en arbeidsplass.

 • Vis hvordan du samarbeider med andre.
 • Er du en god lytter?
 • Kan du kommunisere godt?
 • Er du en leder?
 • Hvordan håndterer du konflikter?

Å vise hvordan du vil hjelpe og oppmuntre dine kolleger er avgjørende for å bevise din verdi.

Vis dine ferdigheter. Har du de ferdighetene arbeidsgivere trenger? Problemløsning, kritisk tenkning og kreativitet er etterspurt. Gi eksempler på hvordan din erfaring på disse områdene kan brukes.

hvordan snakke om dine styrker

Ikke vær beskjeden når det gjelder dine styrker. Intervjueren vil bli bedre kjent med deg som jobbsøker og person. Behandle hvert spørsmål som en mulighet til å fremheve dine beste egenskaper. 

Å snakke om dine styrker under et jobbintervju er en viktig del av å presentere deg selv som en kvalifisert kandidat for stillingen. Her er noen tips for hvordan du kan snakke om dine styrker på en effektiv måte:

 • Forbered deg på forhånd: Identifiser dine styrker før intervjuet. Tenk på hva du er flink til og hvordan dine ferdigheter og egenskaper kan være relevante for den spesifikke jobben du søker på.
 • Velg relevante styrker: Velg styrker som er relevante for stillingen. Les nøye gjennom jobbannonse og stillingsbeskrivelsen for å finne ut hvilke kvalifikasjoner og egenskaper arbeidsgiveren ser etter.
 • Bruk konkrete eksempler: Ikke bare si at du har visse styrker, men gi konkrete eksempler som illustrerer hvordan du har brukt disse styrkene tidligere. Fortell historier eller situasjoner der dine styrker kom til nytte. For eksempel prosjekter du har jobbet med eller utfordringer du har overvunnet.
 • Vær selvsikker, men ikke arrogant: Når du snakker om dine styrker, vær selvsikker, men unngå å virke arrogant eller selvopptatt. Fokusér på hvordan dine styrker kan bidra til å løse problemer eller oppnå mål for selskapet.
 • Tilpass svaret til spørsmålet: Hvis intervjueren stiller spesifikke spørsmål om dine styrker, svar i henhold til spørsmålet. Tilpass svaret ditt til hva de ønsker å vite.
 • Vis hvordan styrkene er relevante: Et viktig poeng er å vise hvordan dine styrker er relevante for den aktuelle jobben og hvordan de kan bidra til selskapets suksess. Gi eksempler som knytter styrkene dine til selskapets behov og mål.
 • Vær ærlig: Vær ærlig når du snakker om dine styrker. Unngå å overdrive eller oppgi styrker du ikke faktisk har.

Eksempel på å snakke om en styrke: «En av mine styrker er min evne til å løse komplekse problemer. For eksempel, i mitt forrige jobb, ble jeg tildelt et prosjekt som hadde stått fast i flere måneder. Jeg brukte min analytiske tankegang og samarbeidsevner til å identifisere utfordringene, utvikle en løsningsstrategi, og til slutt fullføre prosjektet i tide. Dette bidro til å spare selskapet betydelig tid og ressurser.»

hvordan snakke om dine svakheter

Å snakke om dine svakheter i et jobbintervju kan være utfordrende, men det er viktig å håndtere dette spørsmålet på en måte som viser selvbevissthet, vilje til forbedring og hvordan du takler utfordringer. Her er noen tips for å snakke om dine svakheter på en positiv måte:

 • Velg en relevant svakhet: Velg en svakhet som er relevant, men som ikke vil diskvalifisere deg for stillingen. Dette krever at du har god innsikt i hva rollen består av.
 • Beskriv hvordan du arbeider med det: Etter å ha nevnt svakheten, beskriv hvordan du aktivt arbeider med å forbedre den. Dette viser at du er selvbevisst og villig til å ta ansvar for dine svakheter.
 • Gi eksempler: Del konkrete eksempler på situasjoner der din svakhet har påvirket arbeidet ditt, og hvordan du har håndtert det. Dette viser at du kan takle utfordringer og lære av dem.
 • Vis progresjon: Hvis mulig, snakk om hvordan du har sett fremgang i å håndtere svakheten din. Dette viser at du tar tiltak for å forbedre deg.
 • Relater svakheten til jobben: Diskuter hvordan du har jobbet med å minimere effekten av svakheten på jobben din, og hvordan du vil fortsette å forbedre deg for å være mer effektiv i stillingen du søker.
 • Vær ærlig og ydmyk: Vær ærlig om din svakhet, og vis ydmykhet når du snakker om den. Dette viser modenhet og evnen til å lære og vokse.

Eksempel på å snakke om en svakhet: «En av mine svakheter er at jeg tidligere har hatt utfordringer med tidshåndtering. Det har ført til at noen ganger har jeg måttet jobbe under tidspress for å fullføre oppgaver. For å forbedre dette, har jeg implementert en tidsstyringsstrategi ved å bruke tidsstyringsverktøy og planlegge oppgaver grundig. Dette har bidratt til å redusere stress og forbedre produktiviteten min.»

Husk at målet med å nevne svakheter er å vise hvordan du håndterer dem og arbeider med selvforbedring. Unngå å gi inntrykk av at svakheten vil være et alvorlig problem i jobben, og fokuser i stedet på din vilje til å vokse og tilpasse deg.

10 vanlige spørsmål under et jobbintervju

hva du ikke bør si under et intervju

Det er også viktig å vite hva du ikke bør si under et intervju. Noen av disse tipsene kan virke åpenbare, men nervene kan få selv den beste til å si uoverveide ting. Her er noen påminnelser om ting du bør unngå under et intervju.

Husk at dette er et formelt møte. Du vil vise selvtillit og ro, men prøv å ikke være for uformell. Unngå upassende språk, kommentarer og spørsmål. Unngå også irrelevante historier om deg selv. Hold samtalen fokusert på jobben og hva du kan tilføre. Ikke snakk negativt om en tidligere arbeidsgiver. Selv om du har hatt en genuint dårlig opplevelse, er ikke et intervju tiden for å fokusere på dette. Å gjøre det vil fort kunne oppfattes som rødt flagg for rekruttereren.

vær oppmerksom på kroppsspråket ditt

Utover det du sier under et intervju, er det også viktig å tenke på de ubevisste meldingene du sender med kroppen din. Mennesker kommuniserer en rekke følelser og tanker uten å si et ord. Vurder disse rådene for kroppsspråk:

Lær verdien av et smil, et fast håndtrykk og solid øyekontakt. Å uttrykke interesse for stillingen muntlig er viktig. Men å vise interesse med en positiv holdning og aktiv lytting vil gjøre deg til en fremragende kandidat.

Håndter distraksjoner. Slå av elektronikk. Dette inkluderer mobiltelefoner, nettbrett og smartklokker. Et distrahert blikk vekk kan signalisere manglende interesse. Ta aldri med kaffe eller snacks til et intervju. Dette virker åpenbart, men det skjer. Kort sagt, ikke ta med noe annet enn deg selv og din strålende personlighet i samtalen.

Håndter uvaner. Vi har alle fysiske reaksjoner på nervøsitet eller spenning. Neglebiting, uro, leking med håret eller justering av klær er bare noen eksempler på hva en smånervøs jobbsøkere kan gjøre. Vær oppmerksom på dine uvaner og øv deg på å unngå dem. Øv deg på en intervjusituasjon med venner eller familie. Be om ærlige tilbakemeldinger. Denne prøverunden vil hjelpe deg med å roe nervene og dempe nervøse vaner. 

vit hva du skal spørre om

På et tidspunkt i intervjuet vil du bli spurt om du har noen spørsmål til intervjueren. Vær forberedt med minst 3 spørsmål om jobben og selskapet. Disse spørsmålene er en annen mulighet til å imponere intervjueren, men vil også gi ytterligere informasjon om den potensielle arbeidsgiveren.

Her er noen eksempler på gode spørsmål å stille under et intervju:

 • Hvis jeg blir ansatt, hvordan vil opplæringsprosessen være?
 • Hvilke egenskaper verdsetter du mest hos dine ansatte?
 • Hvordan er utviklingsmulighetene i denne rollen?
 • Hva kan du si om teamet jeg ville jobbe med?
 • Hvordan er arbeidsmiljøet?
 • Når kan jeg forvente å høre fra deg?

Hvis du følger disse rådene er jeg sikker på at du kommer til å bli en enda bedre jobbsøker. Ikke glem at du allerede er gjennom det første nåløyet. Siden du har blitt innkalt til intervju har du allerede overbevist arbeidsgiveren om at du er aktuell som en ny medarbeider. Det er helt sikkert mange andre som har søkt som ikke kom like langt. Nå gjelder det bare å vise de at du er like bra som CV og søknad ga inntrykk av. Lykke til. Vi i Randstad heier på deg!