Skal du i jobbintervju? I så fall bør du forberede deg, slik at du gjennomfører et så godt intervju som mulig. 

En innkalling til intervju er spennende! Mange blir nervøse bare ved tanken, mens andre gleder seg til å møte en potensiell ny arbeidsgiver. Enten du er spent eller avslappet er det ingen tvil om at godt forarbeide øker kvaliteten på det du leverer. I tillegg er det viktig å tenke på at du er et steg nærmere jobben. Det å være innkalt til intervjuet er et tegn på at arbeidsgiver mener du er kvalifisert til stillingen, så første hinder er passert med glans. 

klapp deg selv på skulderen

Som sagt så bør du se på innkallingen som en seier. Du har skrevet en god CV, og en god jobbsøknad. Arbeidsgiver har lest gjennom begge deler, og i konkurranse med mange andre har du blitt valgt ut. De har kanskje Googlet deg, sjekket Facebook- og LinkedIn-kontoen din, og synes du ser ut som en de kunne tenke seg å ha som en fremtidig kollega. Nå har din potensielle arbeidsgiver lyst til å treffe deg for å se om førsteinntrykket fra det du har levert så langt stemmer når de skal møte deg ansikt til ansikt. Godt jobbet!

hvem og hvor møter du?

Du kan være sikker på at arbeidsgiver har googlet deg på forhånd. Har du gjort det samme? Noen ganger kan det være lurt å få et inntrykk av hvem du møter. Søker du opp vedkommende får du kanskje en oppfatning av hvilke rolle vedkommende har. Sørg også for at du har telefonnummer og kontaktdetaljer til både de du skal møte, og bedriften. Har du riktig adresse? Det er flaut å komme for sent, så sørg for at du har planlagt reisen. Kjører du bil? Vet du hvordan parkeringsmulighetene er? Å være ute i god tid er med på å roe nervene mer enn om du kjører frenetisk rundt de siste minuttene uten å være i stand til å finne ledig parkering. 

førsteinntrykket

Du har gjort researchen om selskapet, og du har kanskje også fått et inntrykk av kleskoden? Det er ikke bestandig så lett å vite hva man skal ha på seg. De fleste har et avslappet forhold til dette med klær, men det er likevel bransjer der det er vanlig med skjorte og jakke. Er det en jobb som lagermedarbeider? I så fall er det kanskje litt merkelig om du tar på det slips til intervjuet. Uansett hva du velger å ta på deg, så er det mange gode tips å hente i denne artikkelen: 

Hvordan bør man kle seg i jobbintervjuet?

elevator pitch

Det er lurt å ha en plan for hvordan du skal presentere deg selv. Førsteinntrykket er viktig, og hvordan du presenterer deg for dine potensielle arbeidsgivere kan være avgjørende. Tenk derfor gjennom hvordan du skal fortelle om deg selv med få setninger. 

Les mer om her: Hva er en elevator pitch?

forbered deg på de vanlige spørsmålene

Selv om jobbintervjuene kan gjennomføres på mange forskjellige måter er det likevel en del spørsmål som pleier å gå igjen. Les deg derfor opp på disse og forsøk å tenke gjennom hvordan du skal svare på en best mulig måte. 

Les mer: Disse spørsmålene får du mest sannsynlig i et jobbintervju

.. og forbered deg på de vanskelige spørsmålene. 

Det er mange spørsmål som kan være krevende. Det kan være at du føler du mangler noe av den kompetansen de søker, eller at du har hull i CV-en som du vet vil bli tatt opp. Mange er av den oppfattelsen at rekruttere er hensynsløse mennesker, hvis eneste oppgave er å få deg ut på tynn is. Dette er selvfølgelig ikke tilfelle, men det kan være lurt å tenke gjennom alle aspekter ved intervjuet, og kritisk tenke på om det er spesielle ting ved stillingen eller din egen yrkeskarriere som kan bringe fram vanskelige spørsmål. Desto bedre du har tenkt gjennom dette, desto enklere vil du håndtere spørsmålet når det kommer. 

Les mer: De fem vanskeligste spørsmålene i jobbintervjuet, og hvordan du kan svare på de. 

les deg opp om jobben og selskapet

Ingen arbeidsgivere liker å møte kandidater som ikke har forberedt seg. Det forventes ikke at du skal ha satt deg inn i alle aspekter ved stillingen, men sørg for at du har et minimum av kunnskap om selskapet du møter. Besøk på hjemmesiden er en selvfølge, men gjør også research utover dette. Mange selskaper har en hjemmeside som framstår som et glansbilde av virksomheten. Hva står om bedriften i nyhetene? Hva sies på sosiale medier? Kjenner du noen som jobber der? Har du kontakter på LinkedIn som kan oppdatere deg? Mulighetene er mange. 

Selve stillingsannonsen bør du kunne godt! Dersom du har kommet til intervju kan du være sikker på at de er nysgjerrig på deg, men det kan fortsatt være elementer ved stillingen som de er usikre på om du fyller. Les derfor annonsen nøye, og vær klar til å besvare alle spørsmål knyttet til denne. 

du kan også stille spørsmål.

Det er ikke bare intervjuer som kan stille spørsmål. Er det noe du lurer på, er det nå du har mulighet til å få svar på dette. Noter gjerne ned spørsmålene mens du forbereder deg. Har du gode spørsmål, så er også dette en måte å vise at man er offensiv i forhold til jobben og arbeidsgiver, og det gir deg til en viss grad mulighet til å styre samtalen inn på områder du er trygg på. Sørg bare for at du ikke overdriver. Det er fortsatt du som er intervjuobjektet. 

Naturlige spørsmål å stille kan handle om: 

  • Innholdet i jobben
  • Organiseringen i teamene
  • Praktiske spørsmål 

hva skal du ta med? 

De fleste krever ikke at du har med attester, vitnemål og referanser, men det kan være greit å ha muligheten til å skrive litt underveis. Noter også gjerne ned noen spørsmål på forhånd. Det er ingen som ser rart på deg om du trekker fram en liste spørsmål, men husk å ikke overdrive. Hold deg til konkrete spørsmål om stillingen og selskapet. Er det noen til stede under intervjuet som du ikke har hatt kontakt med tidligere? Noter gjerne navnene, slik at du kan følge opp i etterkant. Det er heller ikke dumt å be om å få et kort, eller mailadresse. Bes du om å levere referanser? I så fall er det ingen som vil stusse dersom du ber om å få sende over disse i etterkant. Det kan være lurt å ta en prat med referansene sine på forhånd, slik at det er klar over hvorfor de blir kontaktet. 

Les mer: Slik bruker du referanser

vær engasjert og tenk over kroppsspråket ditt.

Desto mer du kan om bransje og selskap, desto enklere vil intervjuet flyte. Sørg for at du virker engasjert fra det øyeblikket du kommer inn døren. Like mye som det du sier, vil intervjuer tenke over måten du fører deg selv på. Kroppsspråk er viktig, og det vises gjennom alt fra håndtrykk til måten du sitter, står og går på. Et våkent blikk og et hyggelig smil er også med på å bygge tillit. Mange er ubevisst måten de opptrer på, så det kan være en god ide å tenke litt på dette også. Er du nervøs så vises dette ofte vel så mye på kroppsspråket, og en erfaren rekrutterer vil raskt oppfatte dette. 

Les mer: Kroppsspråket kan avsløre deg.

nervøs?

Et jobbintervju er ikke noe annet enn en samtale mellom to mennesker. Dere skal begge lære hverandre å kjenne. Alle de små elementene som vi har nevnt ovenfor er viktige, og jo bedre forberedt du er, desto enklere vil samtalen flyte. Du skal ikke være redd for at du virker for regissert og innøvd. Rekrutterer eller arbeidsgiver vil se på dette som et tegn på at du har forberedt deg godt. 

øve

Dersom du ikke føler du sortert tankene og fortsatt føler deg usikker, så er det ikke dumt å øve sammen med en god venn. Få vedkommende til å gi deg ærlige tilbakemeldinger på svarene dine, slik at du vet hva du kan forbedre. Har du ingen å øve med? Det er ikke så dumt å se seg selv på video heller, selv om det kanskje kan føles litt kleint. Da vil du i tillegg få et inntrykk av eget kroppsspråk. 

kan du ikke møte i intervjuet?

Våren 2020 har vært en underlig tid, og mange jobbsøkere har opplevd at de har blitt kalt inn til jobbintervju uten at de har møtt arbeidsgiver ansikt til ansikt. Flere og flere gjennomfører nemlig intervjuet på video, og spesielt gjelder dette førstegangsintervjuet. Dette er i grunnen ikke noe annet enn et vanlig jobbintervju, men via skjerm. Dette skaper noen spesielle utfordringer som du bør forberede deg på. Skal du i videointervju anbefaler vi derfor at du leser denne artikkelen

Hvordan forberede seg til et videointervju?

 

Uansett hvilke måte du skal møte den potensielle arbeidsgiveren din på ønsker vi deg lykke til! Du er et langt steg videre på veien til ny jobb!