Det å bli bevisst på eget kroppsspråk, kan være en stor fordel i mange livssituasjoner, ikke minst i en intervjusammenheng.

Et intervju er en samtale mellom to parter, hvor begge har en selgende rolle. Kandidaten må selge sin kompetanse til en intervjuer som selger en jobb. Likevel oppfatter ofte kandidater et intervju som en ubehagelig og ukomfortabel situasjon. Det å bli evaluert av andre, som vi ikke kjenner, gjør oss usikre. For å unngå stress, er det viktig å være både faglig og mentalt forberedt. Les også denne artikkelen om hvordan du kan forberede deg på et jobbintervju.

Uansett hvilken stilling du har søkt på, er det to faser i et jobbintervju.

før praten

Vanligvis er et intervju avtalt på forhånd. Vi vet hvor vi skal og hvem vi skal prate med. Som regel skal du møte opp på et ukjent sted og møte en ukjent person. For å gjøre deg selv tryggere på situasjonen kan du gjøre litt research. På LinkedIn eller andre sosiale medier finner du kanskje både bilde og annen informasjon om vedkommende. På nettsiden til firmaet kan du også ofte finne informasjon. Slike søk kan kanskje også gi deg bakgrunnsinformasjon som du kan bruke i intervjuet for å vise at du møter forberedt.

En annen mulighet kan være å gjøre seg kjent i området, slik at du er sikker på hvor du skal møte opp til intervju, og slipper stresset med å lete etter adressen i siste liten.

Alt dette er med på å minske stresset rundt «det nye», som i stor grad påvirker kroppsspråket vårt.

Normalt starter et intervju ved at rekrutterer henter kandidaten i resepsjonen, og samtidig danner seg et førsteinntrykk. Allerede her er det viktig å ha kontroll på kroppsspråket:

Gi et godt, fast håndtrykk. Tenk over kroppsholdningen din. Snakk åpent og uhøytidelig. Smil gjerne, også med øyene.

intervjuet

Vedkommende som skal intervjue deg har invitert deg på bakgrunn av din søknad og CV. Nå er det din tur til å prate om egen kompetanse, og ikke minst bevise at du er den beste kandidaten. Dette gjør du ikke ved å være utrygg på deg selv. Vis med kroppsspråket at du har kontroll, og bruk det også gjerne til å understreke det du sier.

Sitt rolig med rett rygg. Ha gjerne hendene i fanget. Ubevisst fomling med fingrene er ikke bra. Det er lov å gestikulere, men ikke overdriv. Hold blikket naturlig. Vær bevisst på at mimikken samsvarer med det du sier. Pust inn før du begynner å snakke. Dette gjør at du snakker naturlig. Ta deg litt tid før du svarer, snakk tydelig, i vanlig tempo.

Alt dette kan du øve på hjemme på forhånd. Ta et testintervju med en du kjenner godt. Sjekk om håndtrykket ditt er bra. Gå gjennom de vanlige spørsmål på intervju, og legg merke til hvordan du reagerer. Be den du øver med å stille noen ubehagelige spørsmål for å se hvordan det påvirker deg. Øv gjerne foran speilet. Eventuelt kan du også filme deg selv, hvis du føler deg komfortabel med dette. Bli kjent med seg selv, ditt reaksjonsmønster, hvordan du ser ut når du snakker, når er du motivert, engasjert, og ikke minst usikker. Be den du øver deg sammen med om en ærlig tilbakemelding. Øving gjør mester. Husk, at trygghet er nøkkelen, det skal speile kroppsspråket ditt. Det er små detaljer som gjør at selvtilliten øker. Velg ut klær på forhånd som gjør at du føler deg selvsikker og avslappet. Lykke til!

Artikkelen er skrevet av: Magdalena Sawicka, senior consultant i Randstad