Det å skrive en god søknad er ikke noe som kommer av seg selv. Øvelse gjør mester, og desto flere ganger du gjør det, desto bedre blir du. Noen må skrive mange søknader før de lander jobben, mens andre kanskje ikke har skrevet en søknad på mange år og trenger en oppfrisking. Uansett kan det være greit å ha en enkel sjekkliste du kan se på for å sikre at du har tenkt på det viktigste. 

les stillingsannonsen, og les den en gang til

Stillingsannonsen er den viktigste kilden til informasjon om din potensielle arbeidsgiver. Sørg for at du har forstått hva bedriften søker etter. Er det kompetanse og ferdigheter som nevnes i annonsen, som du vet at du har? Sørg for at dette kommer tydelig fram. Finnes det noen absolutte krav? I så fall må du vite at du fyller disse kravene om du søker. Det er ingen vits å søke på en stilling som innebærer bruk av truck om du ikke har truckførerbevis. 

Les også gjennom linjene og vurder om det er kompetanse eller erfaringer du har som kan være relevant, selv om det ikke nevnes spesifikt i annonseteksten. I så fall bør du sørge for at det er med i søknaden

Husk at de fleste arbeidsgivere også har det travelt, så det er ikke bestandig stillingsannonsen gir alle opplysninger. Har du spørsmål så er det ingenting i veien med å ta en telefon for å spørre om det du lurer på. Har du fortsatt noe ikke har fått svar på kan du gjerne også stille spørsmål under intervjuet. 

gjør research

Når du har lest og forstått stillingsannonsen må du sørge for at du vet hvor du søker. Sjekk nettsider, profiler på sosiale medier og google bedriften. Dersom du har mulighet er det heller ikke dumt å se litt videre enn kun den spesifikke virksomheten du søker hos. Hvem er de største konkurrentene? Hvilke produkter konkurrerer de mot? Ved å forstå litt mer av markedet og produktene får du en enda bedre innsikt i selskapet. Har de utsalgssteder, så ta gjerne en tur innom. Besøk butikkene og dann deg et inntrykk av virksomheten. Noter gjerne noen stikkord og husk på å nevne det i jobbintervjuet. Dette viser at du har gjort godt forarbeid og det er ingenting en potensiell arbeidsgiver setter større pris på. Kjenner du noen som jobber i bedriften så er det også noe du kan utnytte til din fordel. Ta en telefon eller send en melding. Informasjonen du får fra de ansatte er mer verdt enn det du kan lese deg til på nettsider. Her har du virkelig en god mulighet til å danne deg et bilde av arbeidsgiver. 

tilpass søknaden

Når du så har forstått hva de leter etter er det på tide å skrive søknaden. Du kopierer ikke noe du har brukt tidligere, men starter på scartch. Det er fristende å bruke en gammel tekst, og bare bytte ut noen ord, men det aller beste resultatet får du når du starter med et blank dokument. Når det gjelder CV-en kan du kanskje gjenbruke denne, men vi anbefaler også at du skriver denne  på nytt. Uansett bør du ta en kritisk gjennomgang, slik at du er helt sikker på at søknaden og CV-en til sammen gir en totaloversikt over hvem du er og hva du kan tilføre bedriften. Husk også våre generelle tips for søknad og CV som du finner linker til under. Der finner du gode forklaringer på hva som bør være i CV og hva som skal være i søknad, samt hvor lange dokumentene skal være. 

Hvordan skrive en god søknad (med video)

Hvordan skrive CV (med video)

les korrektur

Når du har skrevet søknaden er det lurt å lese gjennom den et par ekstra ganger før du sender den. Les den gjerne høyt for deg selv, så er det enklere å høre om det er noen deler som ikke flyter like godt. Har du en som kan lese korrektur er det også et godt tips. Husk at selv om autokorrekturverktøyene i Word og andre tekstbehandlere er gode, så gjør også disse feil. Feks når det gjelder orddeling er det ikke bestandig de har rett! De vil heller ikke kunne rette opp i tunge setninger. Når rekruttereren setter seg ned for å lese søknaden din vil han danne seg et inntrykk av deg som person. Skrivefeil og unøyaktigheter gir et dårlig første bilde, og siden det er enkelt å rette opp i bør det unngås. 

sjekk dine profiler

Mens du venter på å høre noe fra arbeidsgiver kan du kanskje bruke litt tid på å se over dine sosiale profiler. Når rekruttereren googler deg vil han mest sannsynlig sjekke både Facebook og LinkedIn-profilene dine. Sørg for at de ser presentable ut. LinkedIn-profilen din bør også være oppdatert slik at du har med de samme opplysningene som i CV og søknad. Husk også at du ikke nødvendigvis trenger å slette innhold fra profilene. Både Facebook og Instagram gir deg mulighet til å sette profilen til privat status, slik at du må være venn med de som skal se innholdet ditt.