Et av spørsmålene vi som jobber med rekruttering ofte får er: Når bør jeg bytte jobb? Det er nok vanskelig å gi en tommelfingerregel for når du bør se deg om etter ny arbeidsgiver. Det er derimot noen kontrollspørsmål det kan være lurt å stille seg selv før du vurderer å bytte. Er svaret på ett eller flere av spørsmålene under “Nei”, så kan mye tyde på at tiden er inne for å se seg om etter et nytt sted å fortsette karrieren. 

trives du på jobben?

Det ene elementet som kanskje betyr mest for nordmenn i den daglige jobben er godt arbeidsmiljø. I alle Randstads undersøkelser, er det dette flest svarer at de legger vekt på når de vurderer om de skal bytte jobb eller forbli hos nåværende arbeidsgiver. Vi tilbringer mye tid på jobb, og dersom vi bruker dagene til å mistrives kan det fort bli tungt å gå på arbeid. 

Selvfølgelig trenger ikke hvert eneste minutt på jobben å være morsomt. Er det likevel slik at du over lengre tid opplever at du mistrives er det kanskje et tegn på at noe er galt. Her er det også en ide å gå i seg selv om tenke over hvordan du selv bidrar til trivsel og miljø på jobben. Trivsel handler mye om personlige preferanser, så her er det bare du selv som kan føle på hva du trives med og hva som gjør jobben tung. 

Les mer: 7 grunner til å bytte jobb, selv om du ikke vil

lærer du noe?

Utvikling og læring er viktig for de fleste av oss. Det er også med på å motivere oss. Det er lite som er mer tilfredsstillende enn når vi mestrer ny kunnskap og føler at vi utvikler oss. Læringskurven er sjelden høyere enn den første perioden i en ny jobb. Da kaster du deg gjerne over nye oppgaver, får nytt ansvar og opplæring. Sakte med sikkert mestrer du de nye tingene, og etterhvert blir dette rutine. Uten at du får nytt ansvar og nye muligheter vil du oppleve at du stagnerer. En viktig del av de å være attraktiv som jobbsøker er å kunne vise at man mestrer å ta til seg ny kunnskap.

Er det lenge siden du har følt at du har utviklet deg og tilegnet deg nye ferdigheter? Her finnes det kanskje muligheter hos dagens arbeidsgiver? Føler du derimot at du har maksimert den kunnskapen du kan tilegne deg i dagens stilling bør du ta en vurdering av hva du ser for deg som neste steg på karrieren. 

blir du hørt?

For å gjøre framskritt både på det personlige og profesjonelle plan er det viktig å bli hørt. Føler du at du blir tatt på alvor på jobben? Kommer du med forslag som blir tatt tak i, eller har du følelsen av at du ikke blir sett? Er du lenge i en jobb kan du fort bygge en posisjon som en nøkkelmedarbeider, men noen ganger kan også det motsatte skje. Du opplever at nyansatte får flere muligheter og bedre betingelser, mens du selv stagnerer. 

Dersom dine personlige ambisjoner ikke står i stil med arbeidsgivers målsetninger kan det kanskje bli tunge dager. Det er viktig for de fleste av oss å bli respektert og hørt, og dersom du blir tatt som en selvfølge eller føler deg forbigått i det daglige, kan det bygge seg opp mye frustrasjon over tid. 

Du har kanskje også en tanke om hvor du ser deg selv om noen år. Dersom du ikke ser at din egen arbeidsgiver kan oppfylle målene dine så er det lurt å vurdere hvordan du på best mulig måte kan nå disse. 

Les mer: arbeidsledig, hva nå? 13 tips som skaffer deg jobb.

får du tid til både jobb og privatliv?

Balansen mellom jobb og privatliv er viktig for oss alle. I løpet av pandemien fikk mange arbeidstakere nye perspektiver med tanke på hva som betyr noe i hverdagen. Kanskje bruken av hjemmekontor ga noen ekstra timer med familien på grunn av spart tid på pendling? De fleste av oss ønsker at fordelingen mellom jobb og fritid skal balanseres slik at vi ikke føler at vektskålen tipper i feil retning. I perioder kan mange oppleve at jobben tar mye tid. Er det derimot slik at det over tid blir så krevende at det går utover privatlivet vil man ende opp med en følelse av å brenne lyset i begge ender. Dersom du tar opp dette med lederen din og ikke finner en løsning du kan leve med, er det kanskje på tide å vurdere andre muligheter?

neste steg

Til syvende og sist er det sjelden en enkelt faktor som gjør at du bytter jobb. Det er den totale opplevelsen over tid som bør være avgjørende. Alle har perioder som kan være vanskeligere enn andre. Er det likevel slik at svaret på flere av spørsmålene over er “Nei” så kan det være at et jobbskifte kan være steget du trenger for å få en bedre hverdag. 

Uansett hvordan jobbsituasjonen din er, vil det for mange arbeidstakere være store muligheter i dagens arbeidsliv. Antallet ledige stillinger er høyt, og valgmulighetene er derfor også gode. Faktisk er det slik at det aldri har vært flere muligheter for ny jobb enn i 2022. Bruk tiden godt til å vurdere hva som er riktig for deg. Dersom du kommer til konklusjonen at du har tenkt å bytte jobb så ta gjerne en titt på Randstad sine ledige stillinger. 

Finner du ikke det du er ute etter med en gang anbefaler vi deg å registrere en profil hos oss. På den måten øker du dine muligheter til å finne drømmejobben. En registrert profil gjør at vi kan ta direkte kontakt med deg om vi skulle finne en stilling som passer din profil.

Norske arbeidstakere jobber i snitt mellom 4 og 5 år hos samme arbeidsgiver før de bytter.