Ved å bli innkalt til andre runde kan du puste lettet ut, og tenke at arbeidsgiver har fattet interesse. Du har skrevet en bra søknad, og levert en god CV. Førstegangsintervjuet gikk i boks, og du har svart godt for deg. Nå er du ett steg nærmere jobben. 

nå begynner alvoret

Det er viktig å starte med å tenke positivt, og siden alt har gått greit så langt har du grunn til å ta innkallingen som en liten fjær i hatten. Likevel er det nå alvoret begynner. I en jobbsøkeprosess kan det være mange runder med utvelgelser, men andregangsintervjuet er nok veldig ofte den mest avgjørende aktiviteten du skal gjennom. Den første runde med intervjuer er ofte det vi kaller screening eller siling. De aktuelle kandidatene velges ut, og gjennom første runde bekrefter du inntrykket du har gitt i CV og søknad. Andregangsintervjuet er gjerne et dybdeintervju, og her møter du kanskje også litt andre personer enn de du møtte første gang. Det kan feks være den framtidige nærmeste leder som gjennomfører andregangsintervjuet. 

vær konkret

Spørsmålene som vil bli stilt kan både være veldig like de du fikk første gangen, men også veldig forskjellige. Noen ganger er det slik at man møter profesjonelle rekrutterere og HR-medarbeidere i første runde, mens personen man møter i andre runde er de du faktisk skal jobbe sammen med. Noen ganger kan det hende at de ønsker å utfordre deg ordentlig. Det kan være i form av oppgaver du skal gjøre eller tester. Andre ganger kan det være at intervjuet ligner på det du hadde første gang, men knyttet mer mot arbeidsoppgaver og kompetanse. Det er uansett greit å forberede seg på det meste. Sannsynligvis vil du bli grillet mer enn ved første møte, og derfor er det lurt om du klarer å tenke gjennom konkrete resultater du har oppnådd, som du kan bruke for å underbygge det du forteller om. De fleste arbeidsgivere elsker å høre om prosjekter du har lykkes med og målsetninger som er oppnådd. (Ekstratips: Kanskje kan det være en ide å informere referansene dine om de samme resultatene, slik at de også kan bygge opp under det du forteller)

research

Så hva skal du gjøre for at dette skal gå bra? Du søkte sikkert på selskapet ved førstegangsintervju. Nå kan du grave enda litt mer. Nettsiden har du allerede sett på, men ta turen innom LinkedIn og Facebook. Kanskje har selskapet også en Instagram-profil? Dette er fine steder å besøke for å få et nærmere inntrykk av selskapskulturen og hvordan det er å jobbe for selskapet. Har selskapet vært i nyheten? Hva handlet dette om? 

Sjekker du LinkedIn-siden til selskapet, så vil du se om det er noen i ditt nettverk som jobber der. Kanskje du kan ta en liten prat med vedkommende på forhånd? Det er ingenting som er bedre enn litt innsideinformasjon. 

kom forberedt

Du kan starte forberedelsene i det du får beskjeden om at du er ønsket til andregangsintervju. Spør hvem du skal møte. Er det de samme som sist, eller er det noen andre? I så fall kan du allerede nå begynne og tenke litt på hvordan du skal presentere deg selv og stille spørsmål. Er det de samme som forrige gang så er det lurt å ikke komme med den samme regla som sist, men heller variere presentasjonen av deg selv. Er det noen andre som kommer, så spør om titler og roller i selskapet. Det er viktig å danne seg et bilde av hvem du snakker med. Kanskje det er din fremtidige leder? I andregangsintervjuet kan det også hende at du får noen tester eller oppgaver. Dette er også greit å være forberedt på, så spør gjerne slik at du er klar for det som venter. 

For å forberede deg litt ekstra kan det være nyttig å se på de vanligste spørsmålene du kan komme til å få. 

still dine egne spørsmål

Ikke bare vent på å bli utspurt, men forbered også dine egne spørsmål. Dette er kanskje den aller beste muligheten du har for å få svar på det du lurte på om arbeidsforhold, miljø og hverdagen i jobben. Ikke vær redd for å spørre. Det gir bare et inntrykk av at du er interessert og motivert. Husk også på at du søker på en jobb du kanskje skal ha i mange år. Det er ikke bare arbeidsgiver som skal like deg, du skal også trives med arbeidsplassen og de nye kollegaene dine. 

Alle liker å jobbe sammen med hyggelige folk. Nordmenn er kjent for å trives på jobb, og vi liker å være sosiale sammen med kollegaene våre. Forsøk derfor å være åpen og hyggelig mot alle du møter. Still åpne spørsmål og vis at du er interessert. Arbeidsgivere liker å snakke om seg selv, så lytt og still oppfølgingsspørsmål underveis. Vis at du har fått med deg det de snakker om og unngå avbrytelser. Det blir tidsnok din tur.

Selv om du er videre fra første runde, så har du enda ikke fått jobben. Du er ikke den eneste som er innkalt, så vær ydmyk og ikke opptre for selvsikker. Forsøk å slappe av, snakk med rolig stemme og ikke la nervene ta overhånd. Du må regne med at det blir mer fokus på hva du faktisk kan bidra med. Spørsmålene vil bli mer konkrete, og det kan også tenkes at det blir spørsmål om lønnsbetingelser og andre praktiske saker. 

Har du en elevator pitch?

tid for referanser

På slutten av andregangsintervjuet kan det godt hende du blir spurt om referanser, om du ikke ble det samtidig som du fikk innkallingen. Det kan derfor være greit om du har disse klare. Om det er slik at du ønsker å gi beskjed til referansene før de bli oppringt, så er dette noe de fleste rekrutterer har respekt for, men sørg da for at du gjør dette raskt, slik at du kommer tilbake med listen over kontaktpersoner i løpet av kort tid, gjerne samme dag. 

Les ellers mer om referanser her

oppfølging i etterkant

Når samtalen er over er du sikkert spent, og det er ikke alltid like enkelte å tolke umiddelbart hva slags inntrykk du har gitt. Det er derfor lurt å spørre hva som er den videre prosessen. Er svaret at du vil få en tilbakemelding i løpet av et par dager bør du vente denne tiden. Når derimot tiden har gått, og du ikke har hørt noe, så ring gjerne tilbake for å høre. Oppfølging etter intervjuet er viktig både for å få en avklaring, men også som læring dersom du ikke skulle ha fått jobben. 

Les mer om oppfølging etter intervjuet her

Avhengig av type stilling så må du heller ikke bli overrasket om det enda ikke blir avgjort. Noen stillingsroller blir ikke besatt før både tredje og fjerde intervju er unnagjort, og det er også vanlig at du må gjennom ulike tester før den endelige avgjørelsen har falt. Selv om du skal være tålmodig er det lov å ta kontakt for å spørre om status. Siden en prosess gjerne kan ta både uker, og noen gang måneder, så er det lurt å ikke legge alle eggene i samme kurv. Fortsette å se etter ledige stillinger, og send søknader, selv om det er denne jobben du helst kunne tenkt deg. Dersom du får avslag er det en bedre følelse om du allerede er i gang med nye prosesser enn om du må starte helt på nytt.